Nyrenoverat i äldre hus

Ett stort fokus för Bostadsbolaget är att renovera och ta hand om sina äldre fastigheter. ”Vi vill bibehålla lägenheternas karaktär och samtidigt erbjuda god kvalitet för våra hyresgäster”, säger Martin Johansson på Bostadsbolaget i Mjölby.

Under åren 2017 till 2024 har Bostadsbolaget producerat drygt 260 nya lägenheter. Nu ligger fokus på att ta hand om befintliga byggnader vilket innebär att det kommer att ske stambyte i flera fastigheter. Sådan renovering är inget som syns på husens fasader, men inuti blir det desto större förändring.

Vill bibehålla god kvalitet

Bostadsbolaget renoverar varsamt med hänsyn till hyresgästen. För att säkerställa hög kvalitet sker renoveringarna kontinuerligt. Martin Johansson är projektingenjör på Bostadsbolaget i Mjölby och han förklarar att många uppskattar deras äldre hus i redan etablerade områden, men att man ändå vill att lägenheten man bor i ska vara modern.

– Stambyten är något vi måste göra och i och med det renoverar vi så att lägenheterna blir som nya. Det är otroligt uppskattat av våra hyresgäster. Vi vill bevara den goda kvaliteten och är måna om att det ska vara hållbart i framtiden. Husen har stått i Mjölby i 60 år och de ska stå i minst 60 år till, säger han.

Utöver stambyten är det vanligt att värme- och elsystemen behöver ses över eller att till exempel lägenhetsdörrar behöver bytas. – I samband med renoveringar tittar vi också på möjligheten till energibesparingar, säger han.

Näst på tur står Skattegårdsgatan

I oktober 2024 drar det stora arbetet med renovering på Skattegårdsgatan igång. Det innebär att rör och ledningar för vatten och avlopp byts ut, vilket i sin tur för med sig totalrenovering av badrum i varje lägenhet. Även stammarna för värmen byts ut vilket innebär att det blir nya element i lägenheterna.

Vi kommer arbeta med ett trapphus i taget och först ut är Skattegårdsgatan 1 D. Totalt kommer 153 lägenheter påverkas av renoveringen som vi beräknar vara klara med hösten 2026.

Fakta stambyte

Stambyte innebär att man byter ut de rör som transporterar vatten eller avlopp i en fastighet. Alla hus behöver någon gång genomföra ett stambyte och syftet är att se till så att systemen fungerar och inte orsakar problem i framtiden. Ett stambyte sker i vanliga fall en gång under en fastighets livstid, mellan 30 och 60 år efter att det byggts. Fram till 2024 har Bostadsbolaget stamrenoverat nästan 400 lägenheter och i planeringen framåt kommer minst 80 lägenheter per år stamrenoveras.

leende kvinna står i porten till ett äldre hyreshus