Riggat för snabbare uppkoppling och smarta tjänster

Bredband i varje lägenhet ger inte bara nya möjligheter för hyresgästen. Bostadsbolaget har också säkrat sin framtida utbyggnad av smarta e-tjänster till hushållen.

I början på nästa år beräknas Bostadsbolagets utbyggnad av bredband via fiber vara genomförd i samtliga 2 600 lägenheter. En omfattande satsning som innebär att Bostadsbolaget har framtidssäkrat sin infrastruktur. Redan nu har bredbandet gjort det möjligt för alla uppkopplade att kommunicera via Mina sidor på internet.
-Fiberanslutningen i lägenheterna öppnar oändliga möjligheter. Tekniken är riggad och klar för att koppla på e-hemtjänster inom vård och omsorg och olika fastighetstjänster som mäter faktisk förbrukning av vatten och värme till exempel, säger Thomas Stenlund, säljansvarig på Utsikt Bredband i Mjölby.

Vilken utrustning installeras i min lägenhet?
-Konkret får du en bredbandsswitch installerad i ett litet medieskåp på väggen, vanligtvis i hallen. TV, telefoni och bredband utgår därifrån. Dessutom får du två uttag i vardagsrummet för bredband och TV, där det kan vara lämpligt att ställa sin bredbandsrouter. Den gör det möjligt att surfa trådlöst från olika medieplattformar i hela hemmet.

Hur långt räcker grundsurfen som ingår i hyran?
-I grundpaketet ingår TV med basutbud (SVT1, SVT2, SVT24, TV4, barnkanalen och kunskapskanalen) samt bredbandssurf på 1 Megabit. Med grundsurfen kan du gå in på Mina sidor, skicka mejl, göra bankärenden, läsa tidningen, beställa resor med mera men det tar lite längre tid än om du skaffar ett abonnemang, säger Thomas.
Den som vill ha snabbare uppkoppling, fler kanaler, ladda ner filmer och spela spel via sitt bredband behöver därför skaffa ett eget abonnemang.

Kan jag få hjälp om jag känner mig osäker i valet av abonnemang?
-På vår hemsida www.utsikt.se kan hyresgästerna gå in och se alla tjänsteleverantörer som finns och jämföra priser och sedan välja en leverantör. Har man frågor är det bara att ringa vår kundtjänst eller gå in på hemsidan och chatta direkt med någon på kundtjänst, förklarar Thomas.

Regeringen har satt som mål att 95 procent av alla hushåll och företag bör ha tillgång till bredband om minst 100 Megabit/sekund år 2020.
-Med tanke på att det inte finns någon uttalad tidsplan för utbyggnaden av bredband i Mjölby kommun får man nog säga att Bostadsbolaget går i bräschen för hur man som allmännyttigt bolag kan vara med och driva utvecklingen framåt. Ett gott exempel som kan visa vägen för andra företag och fastighetsbolag, tycker Thomas.

Bostadsbolaget och Utsikt Bredband har tidigare hållit informationskvällar i de områden som är på väg att kopplas upp. Fler möten kommer att hållas vartefter arbetet går framåt under hösten.